W naszym kręgu kulturowym pizza często jest traktowana jako obiadowa opcja awaryjna ze względu na dużą dostępność i krótki czas oczekiwania. Ten przysmak wywodzący się z Włoch rzadko jednak ma coś wspólnego z tradycyjnymi recepturami – naszą misją jest odwrócić ten trend tak, aby to danie zachwycało swoim wyjątkowym smakiem i podkreślało, dlaczego stało się tak popularne na całym świecie. Zwracamy uwagę na wszystkie ważne cechy dobrej pizzy – począwszy od jakości składników, kończąc na sposobie przygotowania. O co musisz zadbać, jeśli chcesz przygotować dobrą pizzę?
O tym, jak poznać dobrą, włoską pizzę, warto pamiętać zarówno podczas odwiedzania restauracji, jak i w trakcie samodzielnego przygotowywania tego dania. Wiele osób, które się nim delektuje, często wybiera jej amerykańską wersję, która pod wieloma względami nie przypomina oryginału. Przede wszystkim różnica leży w cieście – w przypadku włoskiej pizzy jest ono cienkie i chrupiące, natomiast jej amerykański odpowiednik wypiekany jest na grubszym i bardziej sycącym spodzie. W każdym tradycyjnym przepisie spotkamy oliwę, zioła, mozzarellę, sos pomidorowy oraz inne składniki, które dobrze się z nimi balansują, natomiast pizza amerykańska zawiera z reguły wiele różnych dodatków, co do których w zasadzie nie ma ograniczeń.
Prawdziwe ciasto na pizzę przygotowuje się ze specjalnej mąki według receptury, która zakłada jego 24-godzinne dojrzewanie. Tak właśnie postępujemy w naszej pizzerii, wykorzystując wysokiej jakości składniki. Wówczas danie posiada jedne z najważniejszych cech dobrej pizzy – chrupiące, lekkie i cienkie ciasto, które jest delikatne w smaku i dopełnia resztę składników, ale ich nie przyćmiewa.
Jakość użytych składników niewątpliwie przekłada się na to, jak smakuje dana pizza. Dobra strategia jest taka, aby korzystać ze świeżych produktów oraz tych bez zbędnych dodatków. Jeśli chcesz zadbać o pełnię smaku swojego dania, przygotuj wysokiej jakości oliwę, pomidory pelati, sery, warzywa i wędliny. W tradycyjnych przepisach ze wspomnianych pomidorów przygotowuje się sos, który należy rozsmarować na cieście przed pieczeniem.
W przypadku dobrej, włoskiej pizzy oprócz jakości składników ważny jest również ich odpowiedni dobór oraz zachowanie umiaru. W tradycyjnych przepisach znajdziemy do 5 dodatków. Z powodzeniem możemy skomponować własny zestaw, pamiętając o tym, aby dobrze się uzupełniały. Dla naszych gości przygotowaliśmy zarówno klasyczne, jak i nowatorskie odsłony tego włoskiego dania, które dają możliwość poznania go na nowo. Tak przygotowana pizza dobra jest na obiad, kolację, przyjęcie, randkę i wiele różnych okazji!